•••
Για τους ιθαγενείς το κακαόδεντρο ήταν το δέντρο της ζωής, μια θεότητα από μόνο του, κι έτσι απεικονίζεται στην τέχνη τους. Ζούσε και μεγάλωνε πάντα στη σκιά, κρυμμένο κάτω από τα μεγάλα δέντρα της ζούγκλας.
Όταν καταναλώνουμε σοκολάτα απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες αποτελούν φυσικά οπιοειδή, τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η σοκολάτα περιέχει το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη, η οποία μεταβολίζεται στη βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και στη σεροτονίνη (νευροδιαβιβαστής με αντικαταθλιπτική δράση).
Γένους θηλυκού.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας ήταν γνωστές από την εποχή των Αζτέκων. Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας βοηθά στην αύξηση των φυσικών οπιοειδών του οργανισμού, τα οποία ευθύνονται για την καλή μας διάθεση, καθώς έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η μαύρη σοκολάτα ενισχύει την καρδιακή λειτουργία, βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η σοκολάτα γάλακτος υπερτερεί στην περιεκτικότητα ασβεστίου, νατρίου, βιταμίνης Α και χοληστερόλης. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σύμφωνα με τον διαθρεπτικό πίνακα, ανά 100g. Η λευκή σοκολάτα -ή αλλιώς το λευκό επιδόρπιο- περιέχει σύνθετες βιταμίνες, που έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο δέρμα, το θρέφουν και το γεμίζουν ενέργεια.
Πειραματιστείτε ελεύθερα με την παλέτα γεύσεών μας, συνοδεύοντας κομμάτια λευκής, γάλακτος και μαύρης σοκολάτας με το κρασί μας Activino Winey. Ο συνδυασμός θα σας εκπλήξει!
Φαίνεται πως η λευκή σοκολάτα καλής ποιότητας (αποτελούμενη από βούτυρο κακάο 32-45% ) έχει οφέλη για την καρδιά, ενισχύει τα αιμοπετάλια και ρυθμίζει την κακή χοληστερόλη.
Ακόμα, το βούτυρο κακάο έχει αντιγηραντικές ιδιότητες για το δέρμα και μπορεί η μαύρη σοκολάτα να βοηθάει στην πρόληψη της αναιμίας με την περιεκτικότητά της σε σίδηρο, η λευκή σοκολάτα, ωστόσο, αντισταθμίζει την έλλειψη σιδήρου με μια φυσική δόση ασβεστίου που περιέχεται στα γαλακτοκομικά συστατικά. Τέλος, η λευκή σοκολάτα μεταξύ άλλων είναι χαμηλή σε χοληστερόλη και νάτριο, ενώ περιέχει φώσφορο, στοιχείο απαραίτητο για την ενέργεια του οργανισμού μας όλη την ημέρα.
Επισκόπηση επιστημονικών μελετών σε δείγμα 20.951 ατόμων που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν της Σκωτίας υπέδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού. Πιο συγκεκριμένα, όσοι εκ των συμμετεχόντων κατανάλωναν την περισσότερη σοκολάτα (οι περισσότεροι κατανάλωναν σοκολάτα γάλακτος) κατά μέσο όρο σε διάστημα 11,3 ετών, φάνηκε να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τη λιγότερη σοκολάτα.
Η θεοβρωμίνη η οποία περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στην σοκολάτα υγείας, αναστέλλει την δράση κάποιων παθογόνων οργανισμών στην στοματική κοιλότητα, που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια. Αυτό οφείλεται διότι η θεοβρωμίνη συνδέεται χημικά με κάποια συστατικά όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, τα οποία ευνοούν την δράση παθογόνων οργανισμών που προκαλούν τερηδόνα και τα εξουδετερώνει.
Copyright ©️ Αctiveat (Διαιτολογικό Γραφείο). All rights reserved 2025